top of page

בר מצווה בבית כנסת - כיצד בוחרים מקום לעלייה לתורה


טקס העלייה לתורה והנחת התפילין, היה ונשאר הציר המרכזי של טקס הבר מצווה. הוא החוט המקשר בנינו לבין אבותינו לכל אורך ההיסטוריה. כולנו כבני העם היהודי, נוהגים לחגוג טקס זה לאורך הדורות, עתה כבעבר. יתרה מזאת ברגע שמנתקים חוליה זו ומשאירים רק את החגיגה הנלווית, כל העניין מאבד מערכו ונשאר רק כמסיבה גדולה או קטנה ומעבר לכך כלום.


העלייה לתורה עם כל הסמליות שלה של קבלת עול מצוות, אינה חייבת להיות רק במובנה הדתי, הפשוט. היא מהווה גם אמירה והסכמה לכך, שהילד הפך לנער. שמעתה מוטלות עליו גם חובות ולא רק זכויות ושמותר לו להכיר בכך ובעובדה שגדל והתפתח בזכותה של משפחה אוהבת ותומכת, שהתאמצה עבורו עד כה.


כל העובדות הללו מוטמעות בטקס הדתי הזה.גם אם אינכם דתיים בכלל ורחוקים מן המסורת,הייתי ממליצה לכם בחום, שלא לוותר על הטקס הזה. קרוב לוודאי שזה יהיה המפגש אולי היחיד של בנכם, עם ההיסטוריה והמסורת היהודית, ומן הדין, כבני העם היהודי, גם אם לא מבחירה, לחדש את הקשר הזה שלנו, לעמנו ולשורשים שלנו.


היום מצויים בתי כנסת רבים, שיכולים לענות לכל העדפה , טעם וסגנון.

רצוי מאד, לברר עם נער הבר - מצווה את עמדותיו ולחדד בפניו את העובדה, שכל מהות החגיגה תחילתה הוא האירוע הדתי הזה, שבו כל נער יהודי לאורך ההיסטוריה, כאן ובעולם חוגג באותה צורה את בר המצווה שלו,והוא חלק מהחוליה המקשרת של הדורות.


בכדי להיערך לכך בהתאם, יש לברר תחילה את תאריך הלידה העברי של הנער, ולבדוק בלוח השנה, מהי הפרשה אותה הוא אמור לקרוא בעלייה לתורה.


גם בגיזרת בתי- הכנסת יש כאלה המבוקשים יותר מאחרים. לכן כדאי להחליט באיזה בית-כנסת ברצונכם לחגוג את טקס העלייה לתורה. יש כאלה, שהעניין אינו משנה להם כלל,ויבחרו בבית הכנסת , השכונתי הקרוב ביותר למקום מגוריהם. רצוי מאד לברר, שבבית-הכנסת הזה מתקיים מניין קבוע. שכן יש בתי כנסת שפעילים בעיקר בחגים ולא תמיד יש בשבתות את המניין הדרוש.


(להזכירכם מניין= עשרה גברים, מעל גיל 13. בעניין הזה התורה לא שיויונית ונשים לצורך העניין אינן נחשבות). בבתי הכנסת אחרים, קיים מניין קבוע, ואין עונג גדול מזה, לסבא, שנכדו עולה לתורה בבית-הכנסת בו הוא מבקר בחגים ובמועדים. אם ברצונכם בבית כנסת מיוחד רצוי לברר מראש עם הרב או אדם אחראי אחר, אם אין בעייה באותו מועד, ואם אין טקס אחר מתוכנן לאותו תאריך.


למהדרים פחות פתוחה האופציה של בית כנסת קונסרבטיבי או רפורמי. בשתי האופציות האלה הישיבה של גברים ונשים בבית הכנסת היא בצוותא. הנשים אינן נמצאות בקומה השנייה או מאחורי פרגוד. בעיני אופציה זו עדיפה, שכן היא מאפשרת לאם להיות שותפה של אמת בטקס בו עובר בנה לבגרות , הן היא ילדה אותו וחלקה בגידולו ברור.דבר נוסף הוא שבמסגרת זו ניתן לכל המשפחה להיות יחד. הורים, ילדים ,סבים וסבתות ללא ההפרדה- המינית. 


כך גם נוצר עניין רב יותר ב"גזרת" הנשים. שכן במסגרת האורתודוקסית, לא כולן נוהגות לעקוב אחר התפילה, וחלקן של שיחות החולין, והרכילויות רב. ובכן לאחר שבחרתם במסגרת העדיפה עליכם מבחינת בית הכנסת, רצוי שתקבעו מועד עם אדם אחראי במערכת הזאת, כדי שידע שאתם עתידים לערוך את הטקס שלכם במועד הנ"ל.

bottom of page