top of page

חתונה - ממה מתחילים ?


ובכן, זהו, החלטתם, הצעד הנעשה והחלטתם סו"ס להינשא זה לזו. ההתרגשות גואה,לרגע הזה חיכיתם כל החיים. וקצת אחרי הזיקוקים הפנימיים, הדמעות והנשיקות מגיע הצעד המעשי עם השאלה מה עושים,ממה מתחילים?  אז הרשו לי להיות לכם למורה דרך בצעדיכם  הראשונים לקראת היותכם זוג נשוי.


ראשית יש לידע את הסביבה הקרובה.זה מתחיל כמובן בהורים, משני הצדדים, אחים ואחיות,וחברים קרובים של בני הזוג, ש"סבלו אתכם בשקט" עד הרגע הזה. אם יש סבא וסבתא בנמצא אין אושר גדול מזה, מאשר לבוא ולבשר להם באופן אישי את הבשורה המשמחת.


השלב השני הוא שלב המעשה- עליכם לשבת עם עצמכם לשיחה ארוכה וממצה ולבחון לעומק עמדות וציפיות לגבי המכלול הזה הקרוי טקס חתונה. זה לא כל-כך פשוט כמו שזה נשמע. ואם יצא לכם לשוחח עם בני זוג אחרים שנישאו תמהרו לגלות שלמרות האהבה הגדולה, שמוליכה אתכם לנישואים יש בניכם פערים גדולים, ביחס לדימוי מהו טקס החתונה, כיצד הוא צריך להיראות, באיזה טקס תרצו, דתי אורתודוקסי, קונסרבטיבי, רפורמי, אלטרנטיבי- כחוזה בלבד.


שאלה ענקית נוספת בה יש לדון היא היכן יהיה הטקס,והכוונה היא בגדול, האם מדובר בגן-אירועים , כמו שעושים כיום מרבית הצעירים, אולי אולם עם מיזוג והפינוקים שהוא יכול להכיל. אולי אתם חושבים על  מלון, אולי על טקס דתי בנפרד בבית - כנסת , ואחר כך מסיבה. אולי רק ארוחה אינטימית עם היקרים לכם במסעדה? אולי תרצו לחגוג במקום אקזוטי במיוחד,שדורש הפקה ענקית?


ובכן כל השאלות הללו עולות על הפרק. כל אחד מבני הזוג, גדל עם דימוי כלשהו בנושא הזה, אסף לעצמו תובנות על הדרך, ועתה נראה לכל אחד מכם שזה הזמן להגשימם. כל אחד בא מרקע אחר, ממשפחה שונה, מהרגלים  אחרים. וכך בא הרגע הקשה מכל והוא הצורך לאחד כוחות, להאזין לרצונות האחר, וכן אולי השיעור הכי חזק לקראת חיי הנישואין העתידיים שלכם וזה - לוותר!!! וזו בהחלט לא מילה מגונה.


אז שבו לכם אולי אפילו עם נייר ועט ורשמו דעות , מחשבות, אפיונים  עתידיים לקראת הטקס שלכם.


במידה ויתגלו פערים וכמעט ברור שיהיו כאלה מטבע הדברים, אל תפוצצו חלילה את העניין. שבו בשקט וחישבו, על מה ניתן להתפשר. מה הם קווים אדומים עבור האחד, שאינם חשובים באותה מידה עבור האחר.ברגע שתהיו מוכנים לפשרה בעניין אחד, תרוויחו בעניין אחר.העניין שלwin,win שנכון לעולם העסקים נכון גם פה. הרעיון הוא שכולם יהיו מרוצים. וזה אולי יסוד לכל משא ומתן שתעשו בחיים. אפשר להגיע לאותה נקודה, מכמה מקומות ואין זה מחוייב שיהיה זה רק הכיוון עליו חשבתם תמיד קודם. ברגע שתוותרו קצת,ובאמת לא יותר מכך, תשיגו אמון, ואז תקבלו את מה שאתם רוצים. אולי לא במאת האחוזים כמו שחשבתם, אבל הרעיון הוא שכולם יצאו מרוצים מהשיחה הזו בסופו של דבר.


לאחר השלב הזה שבו גיבשתם רעיונות ברמה העקרונית, מגיע השלב בו צריכים לעבור לפסים פרקטיים יותר והמפתח לכל העניין הזה, הוא תקציב ועלויות. עליכם לקבוע לעצמכם סף עליון של תקציב, כשיש להניח שגם על הסף הזה תצטרכו להוסיף כ-10% בסופו של דבר,כך אומר הניסיון.


עליכם לדעת כמה אתם מוכנים להוציא. יתכן שזה יהיה המפגש הראשון שלכם, עם נושא ארגון תקציב ובעצם זהו ארגון הפקה. בפעם הראשונה בחייכם, אתם המפיקים,במאים ושחקנים באירוע שלכם.


אין ספק שהעלויות הן נגזרת של מה שאתם רוצים, אך עדין צריך להגדיר מסגרת  תקציב. כאן באה השאלה, מה הם מקורותיו. האם יש בידכם די כסף כדי לממן אירוע כזה ונדמה לי שאיני מגזימה שעלויות של חתונה ממוצעת היום נעים בין 100,000 ל-200,000 - ואף יותר. כאן צריך לרדת לרמה של פרטים, כגון מה תרצו, עד כמה תיהיו מוכנים להשקיע, בהפקה,בהבאת אטרקציות, ובהשקעה בהמוני פרטים קטנים ואין לכם אפילו מושג כרגע בכמה פרטים מדובר. שרטטו לעצמכם בצורה גסה, את ה"תפריט" שלכם ואין הכוונה לתפריט אוכל אלא במה תרצו ותיהיו מוכנים להשקיע.


כחלק מעבודת ההכנה הייתי מציעה לכם לגלוש באתרים המתאימים באינטרנט, בפורטלים השונים.

לקרוא כמה שיותר חומר ומאמרים. לעיין בחוויותיהם של צעירים אחרים שנישאו ובעיקר להיוועץ בחברים, ובני משפחה שעברו את החוויה הזו זה מקרוב.כנסו גם לאתרים ספציפיים המציעים שירותים שונים לחתונה, ובקיצור לימדו את הנושא היטב ולעומק. זה דורש זמן ומחשבה ולא נעשה כדרך אגב. היום בשיטוט עם העכבר, ניתן להגיע כמעט לכל אינפורמציה, ומה שאין לו מענה באתר, אפשר לברר בקלות בטלפון. במידה ואהבתם אירועים מסויימים במיוחד ואתם מגובשים בדעה ביחס

אליהם, אפשר להתחיל את מלאכת הבירור שם. יש גם ירידים מקצועיים בנושא חתונה ואירועים שאפשר ללמוד גם בהם את התחום.


בכל מקרה, במידה ואתם מתכננים חתונה סטנדרטית הכוללת הפקה מורכבת מהמוני פרטים רצוי שתתחילו בכל התהליך כ- 8 חודשים לפני. כיוון שאין זה העיסוק הבלעדי שלכם בחיים כדאי שתיקחו לכם את הזמן כדי שלא תיהיו בלחץ.


השלב הבא הוא מפגש של המשפחות. כאן מדובר בדבר שהוא הכרחי, גם כדי ליצור את הקרקע לגיבוש המשפחה העתידית ביחד וגם כדי לדעת, מה מקורות התקציב שלכם למימון האירוע. המפגש הזה יהיה תהליך חליפי לטקס האירוסין של פעם, שהיה בעצם הצהרת כוונות על ,כוונתכם להינשא בעתיד וגם בעיקר התחייבות אחד כלפי השני בנוגע לכך, מעין הצהרת כוונות לפני חתימת החוזה.


תופתעו שגם אחרי, שגיבשתם לעצמכם דיעה, יהיו הרבה אנשים שירצו להיות שותפים בעיצוב באירוע שלכם. מדובר בהוריכם, קרובים ובני משפחה אחרים. יש להתחשב בדיעות, שכן אותם אנשים גידלו וטיפחו אותכם עד כאן. חשוב להאזין ולכבד, אך אין זה אומר בהכרח שלכל דבר שנאמר יש גם להסכים. חשוב שאתם, בני הזוג תיהיו מגובשים בדיעה אחת, ומאידך פתוחים לשמוע בקשות ודיעות מן הסביבה. בכל זאת מדובר, באנשים עם קצת יותר ניסיון חיים משלכם.


מפגש שכזה יערך באחד הבתים של הורי בני הזוג, או לחילופין במקום ניטרלי כמו מסעדה. מטרתו, ליצור תשתית של היכרות בין בני אדם זרים לחלוטין, שעתידים תוך זמן קצר להפוך למשפחה, תחת תוקפו של חוזה הנישואין העתידי.


במפגש הזה חשוב לדעת, האם ההורים מתעתדים לעזור לכם כלכלית במימון החתונה, ובכמה. כל אחד עושה זאת לפי יכולתו וחשוב לכבד זאת. יש גם לערוך בירור עמדות ודעות ביחס לטקס ולאירוע כולו, כדי שתגיעו להידברות ולעמדה אחידה. כדי לא להגיע למחלוקת, השתדלו להיות פתוחים לרעיונות חדשים, אך השאירו לעצמכם את המילה האחרונה.


במידה ויהיה לכם סיוע מבני משפחה מצבכם משופר, במידה ולא תצטרכו לשקול זאת היטב, כיצד תממנו זאת, ואנא אל תקחו הלוואות מכל העולם כדי לממן את האירוע . מדובר במשהו חשוב, מרכזי בחיים ועדיין מדובר, בערב אחד של מספר שעות, ואחריו נותרים חיים שלמים, בהם יש לשלם על האירוע. בקיצור, אל תקחו משכנתא בכדי לממן חתונה.


זוגות רבים בונים על המתנות שהם מקבלים, ערכו הערכה גסה של כמות המוזמנים ועלות ממוצעת של מקום האירוע, ועל כך יש להוסיף עוד עשרות אלפים (תלוי במה תבחרו) בכדי להגיע לעלות ריאלית של החתונה. כדי להעריך כמה תקבלו כיפלו את מספר המוזמנים במחיר מנה ממוצעת בגן אירועים ותקבלו הערכה זעירה. כך גם יש להתייחס לכך, שכן אין דרך ממשית לדעת כמה באמת תקבלו. יש קרובים המעניקים מתנות נדיבות, אחרים מכסים בקושי את העלות של עצמם ויש כאלה שיביאו מתנה סימלית בלבד, או מתנה קולקטיבית בשם כמה אנשים. אם יש לכם חסכונות אולי זה הזמן לנצלם ועם זאת, אל תשכחו שאחר כך יש חיים. יש לממן מגורים בדירה משלכם או בדירה שכורה, לקנות ציוד ובעיקר לחיות קרי הוצאות על מזון, ביגוד ובילויים, ובעיקר מיסים.


כך שאל תוציאו את כל חסכונותיכם על ארגון החתונה. רוב הזוגות מכסים חלק מהוצאות החתונה באמצעות המתנות, אך אל תבנו על כך בלעדית. רצוי שתיקחו הכול בפרופורציה. כולם רוצים חתונה, יפה ומשוקעת ובעיקר מיוחדת, אך בסופו של דבר כל החתונות נראות פחות או יותר אותו הדבר, ותמיד כדאי לבדוק עלויות ולערוך השוואות מחירים ואולי להחליט שבדבר מסויים מצמצמים ובאחר מרחיבים. שני המרכיבים העיקריים בעלות הם כמות המוזמנים ומקום קיום האירוע. 

בנוגע למקום, ערכו את השיקול בעיקר עם עצמכם, אך שמעו גם דעות מהמשפחה. ובנוגע לכמות מוזמנים יש שתי דרכים להתמודד עם כך. דרך אחת היא לקבוע מראש מספר מסויים של אורחים ולהטיל, על המשפחות להרכיב רשימה בהתאם לכך. דרך שניה היא לבקש להרכיב רשימה עצמאית, לערוך כזאת גם לעצמכם ולחבריכם ולסוף לאחד את הכול ולראות לאיזו כמות מגיעים. ואם חשבתם שכל זה מסובך, אל "תבהלו" זו רק תחילתה של הדרך, צפויות לכם עוד אין סוף החלטות בדרך שלכם לחתונה.


ואם אתם רוצים בעוד המלצות ועצות ובעיקר עזרה בכתיבת ברכות אתם מוזמנים לבקר אצלי באתר .



bottom of page